ADVIES, ONDERSTEUNING EN ONTWIKKELING OP MAAT VAN UW BEDRIJF!

Vijf eenvoudige manieren om uw magazijn te optimaliseren

2018-01-05
Vijf eenvoudige manieren om uw magazijn te optimaliseren

Als u op zoek bent naar enkele tips om uw magazijnactiviteiten te verbeteren, overweeg dan het volgende:

1. Maximaliseer en optimaliseer alle beschikbare ruimte.

In plaats van de oppervlakte van uw magazijn uit te breiden, kunt u beter overwegen gebruik te maken van de verticale ruimte. Door grotere opslagrekken en de juiste tools toe te voegen om materiaal te verzamelen en op te slaan, kan u meer per vierkante meters opslaan en spaart u eventuele uitbreidingskosten. Denk daarnaast ook aan de types en de verscheidenheid aan gebruikte rekken. Het opbergen van kleine voorwerpen op bv palletrekken verspilt ruimte en maakt het gemakkelijker om items te misplaatsen. In plaats van dezelfde racks te gebruiken in uw magazijn, heeft u mogelijk verschillende soorten rekken nodig voor verschillende materialen. Probeer ook gestandaardiseerde bakken te gebruiken om legboorden netjes en overzichtelijk te houden.

2. Lean voorraad.

Het gebruik van een lean voorraadbeheer voor uw magazijn is net zo belangrijk als bij de productie. Het uitgangspunt van lean is alleen wat je nodig hebt, en niets meer. Vermijd of elimineer grote voorraden en  optimaliseer uw voorraadbeheer.

3. Gebruik nieuwe technologieën.

Een warehouse management systeem (WMS) of een ERP-systeem met een sterke WMS-module kan de efficiëntie verbeteren door de beste routes en methoden voor picking of put-away voor te stellen. Daarnaast biedt het systeem geautomatiseerde picklijsten die kunnen worden verzonden naar mobiele apparaten om fouten te elimineren en verspilling van tijd en papier te voorkomen. Uw magazijn wordt netter en groener. Het gebruik van barcode- of radiofrequentie-identificatie (RFID) -readers kan de nauwkeurigheid van transacties verbeteren en pickfouten verminderen.

4. Inrichting werkstations.

Het correct inrichten van werkstations verbetert de productiviteit omdat werknemers niet hoeven te zoeken naar gereedschap of apparatuur. Gebruik de "5S" -methode van lean manufacturing om ervoor te zorgen dat uw werkstations zo georganiseerd mogelijk zijn. Het bestaat uit: Sorteren; Schikken; Schoonmaken; Standaardiseren; en Standhouden - alle technieken om rommel weg te houden, fouten te verminderen en de veiligheid te verbeteren.

5. Optimaliseer de arbeidsefficiëntie.

Als uw WMS niet in staat is om efficiënte pickroutes te genereren, maakt u ze handmatig. Analyseer uw goederenflow, maak een ABC-analyse. Op basis van deze indeling kan je het magazijn aanpassen: de snellopende goederen vooraan, en de tragere goederen achteraan. Bewaar ook items die vaak verkocht worden samen in de buurt van elkaar.

In principe stroomlijnt u de goederenflow als u probeert de items die het vaakst gebruikt worden op de meest toegankelijke locaties te plaatsen om pickvertragingen te voorkomen.

Het verbeteren van de efficiëntie van magazijnen gaat net zo goed om gezond verstand en de juiste opslagrekken als om fancy picking-algoritmen.

Volg deze eenvoudige stappen en zie je efficiëntie stijgen.

Aarzel zeker niet om ASD Coddens te contacteren indien u meer wenst te weten over het efficiënt indelen van uw magazijn.

Meer weten? https://www.asdcoddens.be/nl/magazijnindeling-en-optimalisatie of [email protected]