ADVIES, ONDERSTEUNING EN ONTWIKKELING OP MAAT VAN UW BEDRIJF!

WMS selectie

WMS software selectie

Bij ASD Coddens weten we dat het selecteren van het beste WMS voor uw magazijn of distributiecenter een zeer belangrijke stap is naar het verbeteren van uw logistieke werking. Het toekomstige WMS helpt nu eenmaal om veel problematische situaties op te lossen waarmee magazijnen worden geconfronteerd. Op de markt is een zeer groot aanbod aan verschillende warehouse management systemen verkrijgbaar.

Indien u voor een WMS kiest, dan mag uw keuze niet zomaar een snelle beslissing zijn, aangezien een Warehouse Management System aanzienlijke veranderingen teweegbrengt in de magazijnactiviteiten en processen. Dit echter op een positieve manier: het toekomstig WMS helpt om uw magazijn en supply chain te sturen naar verbetering!

Daarom is het belangrijk om van bij de start de juiste richting in te slaan:

  • Welk soort WMS heeft mijn bedrijf nodig?
  • Welke opties zijn cruciaal in mijn toekomstig WMS en welke zijn overbodig?
  • Zijn er sector specifieke vereisten aan mijn WMS noden?
  • Heb ik ook nood aan een ingesloten dock yard management, TMS, andere zaken?
  • Kan het toekomstig WMS wel connecteren met mijn huidig ERP pakket?
  • Kan het toekomstig WMS connecteren met onze automatisatie?
  • Is het WMS geschikt voor gebruik in E-commerce?

Wij helpen u in deze stappen om onafhankelijk de juiste keuzes te maken.

Welk type magazijn heeft een WMS nodig?

In het verleden was een magazijn een vrij eenvoudige operatie. Tegenwoordig worden magazijnprocessen echter steeds complexer. De snelle opkomst van e-commerce en automatisatie maken het gebruik van een WMS tegenwoordig essentieel voor de meeste magazijnen.

Over welk soort magazijnen hebben we het?

Een WMS wordt gebruikt in magazijnen met een grote verscheidenheid aan automatiseringsniveaus:

  • handmatig (geen automatisering of mechanisering)
  • semi-geautomatiseerd
  • volledig geautomatiseerd.

In de praktijk zal een optimaal magazijn tegenwoordig in veel gevallen een combinatie zijn van de verschillende soorten automatiseringsniveaus. Om al deze processen correct op elkaar af te stemmen is een goed WMS dan ook onontbeerlijk geworden. Dit wil niet zeggen dat een WMS in een volledige manuele picking omgeving geen nut heeft: zelfs volledig manuele pick processen gebeuren tegenwoordig meer en meer met picking via scanning (ook wel RF picking genoemd), waardoor een goed WMS ook hierbij onontbeerlijk is om alle magazijn processen te monitoren.

Ook qua omvang is er eigenlijk geen beperking meer: een WMS kan zowel dienen om een klein magazijn met slechts één of enkele medewerkers te ondersteunen bij het picken van bestellingen of van e-commerce goederen, als om een zeer groot magazijn te sturen waar verschillende vormen van automatisering aanwezig zijn.

Een degelijke selectie van het juiste WMS voor uw type magazijn is dus zeer belangrijk!

De kenmerken van het beste WMS systeem…

…die bestaan eigenlijk niet. Wat voor het ene bedrijf een top WMS pakket is, kan voor het andere bedrijf totaal onnuttig zijn. Een voedingsgroothandel zal andere specifieke vereisten hebben dan het magazijn van een producent van bv. elektronica. Daarom is het belangrijk om een degelijke voorstudie te doen naar de noden van het WMS. Voor uw bedrijf kan zo een studie echter ontmoedigend zijn: een selectietraject en het daarop volgende implementatietraject is ingewikkeld en gecompliceerd.

ASD Coddens voert onafhankelijk op maat gemaakte studies uit om te helpen bij het kiezen van de WMS die perfect past bij uw bedrijf.

Hierbij gaan we in 4 stappen te werk:

Functioneel design WMS

Bij ASD Coddens starten we vanuit de basis: vanuit de processen maken we een duidelijke beschrijving op van de functionaliteiten van het toekomstig WMS. Dit noemen we het functioneel design of functioneel ontwerp van het toekomstig WMS. In overleg met uw mensen bekijken we welke vereisten er nodig zijn in het toekomstig WMS. We maken een duidelijke omschrijving van deze noden, waardoor uw bedrijf gewapend is met een lijst van specificaties waaraan het WMS dient te voldoen.

Selectie WMS

Op basis van het functioneel design begeleiden wij u als klant naar het juiste WMS pakket van de juiste leverancier. Wij begeleiden u bij de keuze van eventuele leveranciers, bieden ondersteuning tijdens hun toelichting en de analyse van de offertes. We stellen samen met u een demoscenario op en zorgen voor de nodige evaluatie van alle leveranciers. Op basis hiervan maakt u als klant de uiteindelijke keuze.

Effectieve ontwerp WMS

Eens u de leverancier gekozen hebt, start de leverancier met het opzetten van uw toekomstig WMS. Wij kijken met u mee of alle functionaliteiten effectief mee in het ontwerp zitten.

Begeleiding tijdens de implementatie van het WMS

Ook bij deze stap kunnen wij u de nodige ondersteuning bieden zodat de integratie van uw WMS zo goed mogelijk verloopt.

Overweegt u het aanschaffen van een WMS en vraagt u zich af hoe u hieraan moet beginnen? U wil WMS systemen vergelijken en wilt hierbij onafhankelijk advies?

Contacteer ons zodat uw magazijn het juiste WMS krijgt!