ADVIES, ONDERSTEUNING EN ONTWIKKELING OP MAAT VAN UW BEDRIJF!

5 tips om pickfouten te reduceren

Stijn Coddens 2020-10-14
5 tips om pickfouten te reduceren

 

Elk bedrijf dat een magazijn heeft en bestellingen verwerkt, heeft ongetwijfeld een logistieke afdeling. Picking staat hierbij centraal, wat van groot belang is voor het economische succes van het bedrijf.

Maar hoe nauwkeurig is de orderpicking in uw magazijn? In een ideale wereld zou elke bestelling die wordt ingepakt en naar een klant wordt verzonden, perfect zijn. De werkelijkheid is anders. Pickfouten kunnen om verschillende redenen optreden. Als u enkele van de meest voorkomende pickfouten begrijpt, kunt u ze vermijden en onnodig werk, kosten en klantenverlies voorkomen.

Een pickfout kan om verschillende redenen optreden:

  • Een verkeerd artikel picken, naast of in plaats van het juiste artikel.
  • Een verkeerde hoeveelheid (teveel of te weinig).
  • Een item niet picken.
  • Een item picken dat onaanvaardbaar is vanwege schade, onjuiste etikettering of verpakking.

In deze blog bespreken we 5 tips om pickfouten te minimaliseren.

1. Houd verkeerde picking en kosten bij.

Als u momenteel niet meet hoeveel pickfouten er in een bepaalde periode plaatsvinden, is het essentieel voor uw proces dat u dit zo snel mogelijk invoert. Werken met vermoedens is gevaarlijk.

U kunt pickfouten niet verminderen als u de oorzaken of redenen niet bijhoudt. Dit zou een onderdeel moeten zijn van uw operational excellence. U moet meten om een ​​indicatie te krijgen van de pickfouten. Wat veroorzaakt de meeste fouten? Zijn er gebrekkige processen waardoor fouten kunnen optreden? Zijn er problemen met bepaalde pickers die een hoger percentage van de fouten veroorzaken? Bekijk uw pickproces en bepaal waarom ze voorkomen.

2. Implementatie van barcodes/labels en scanprocessen.

Het klinkt heel eenvoudig, maar het zal u verbazen hoe effectief het implementeren van labels in bestaande processen kan zijn om de nauwkeurigheid van het picken te vergroten. Onderdelen kunnen worden gelabeld met onderdeelnummer, serienummer, batchnummer,… Alle belangrijke informatie kan in een barcode verwerkt worden.

Vervolgens kan men gebruik maken van een scanner om barcode-etiketten snel en nauwkeurig te lezen.  Deze bevestigt dat het juiste product is gekozen. Dit elimineert de tijd die nodig is om de etiketten te lezen, en verhoogt de nauwkeurigheid (en snelheid) van picken.

3. Verminder vermoeidheid met verbeterde pickroutings.

We weten allemaal dat pickers soms tot 70% van hun tijd tussen picklocaties lopen. Dit kan vermoeidheid veroorzaken, wat kan leiden tot verkeerde keuzes. Probeer de looproutes te optimaliseren en zo kort mogelijk te houden. Het resultaat is meer pickings en minder fouten.

Door gebruik te maken van oplossingen zoals doorrolstellingen voor dozen, die producten aan pickers leveren en de looptijden verkorten, zijn mensen frisser en beter in staat om het werk goed te doen. Doorgaans moet een picker meer tijd besteden aan het verzamelen dan aan het verplaatsen naar picklocaties. Dat vereist niet altijd een dure herinrichting van het magazijn of automatisering, met het 5S principe kan u al een beginnende oplossing verwachten. Ook met het ABC principe kan u al aanzienlijke winsten boeken in uw pickroutings.

4. Investeer in automatisering waar return on investment mogelijk is

Investeren in automatisatie kan helpen om het aantal pickfouten (drastisch) te verminderen. Indien u wil automatiseren om de pickkwaliteit te verhogen dan kan u volgende systemen overwegen:

  • Voice picking
  • Pick-to-light en put-to-light technologie
  • Goods to man picking systemen (AS/RS) zoals VLM’s, shuttle en miniloads of autostore
  • Volledig geautomatiseerde pickingsystemen voor complete palletten/hogere volumes

 

5. U pickt toch manueel? Manieren om een manuale pickomgeving te verbeteren

  • Zorg ervoor dat de lettergrootte van het gekozen document groot genoeg is om gemakkelijk te kunnen lezen
  • Is de verlichting van uw pickarea sterk genoeg? Vaak zijn secundaire pickarea’s niet zo helder verlicht. Minder goede verlichting zorgt voor snellere vermoeidheid en meer fouten.
  • Een goed locatie/adres systeem zorgt voor eenvoudigere picking. Dit ondersteunt snellere en eenvoudigere picking.
  • Picken op kennis (enkel de magazijnier weet waar het artikel ligt, op ervaring) is compleet uit den boze!
  • Plaats geen artikels met dezelfde kleur, verpakking enz. naast elkaar. Vaak zorgt dit voor extra fouten in de picking.
  • Implementeer visuele controle in het verpakkingsproces!

Hebt u vragen rond het verbeteren van de pickings? Neem gerust contact op met ons voor een vrijblijvend eerste gesprek!