ADVIES, ONDERSTEUNING EN ONTWIKKELING OP MAAT VAN UW BEDRIJF!

Automatisatie: denk goed na over het proces voordat je start met automatisatie!

Stijn Coddens 2019-11-11
Automatisatie: denk goed na over het proces voordat je start met automatisatie!

Veel bedrijven denken na over automatisatie. Soms aanziet men automatisatie als dé oplossing voor bepaalde problemen binnen een bedrijf. Niets is echter minder waar.

Als eerste dien je vooral de processen goed onder controle te hebben. Als een bepaald proces vandaag ongecontroleerd verloopt, bv. omdat er geen duidelijk omschreven regels of procedures zijn, of omdat men deze gewoon niet volgt, dan zal het proces met de invoering van automatisatie niet echt verbeteren. Ja, na de introductie van de automatisatie zal dit gedeelte dan misschien wel beter werken maar door het ontbreken van regels of de toepassing ervan zal uiteindelijk ook de automatisering niet werken zoals het hoort.

Het introduceren van automatisatie vergt meer discipline dan voorheen; machines en software dienen nu eenmaal onderhouden te worden op een vaste, voorgeschreven manier. Indien je dit niet doet,  zullen er uiteindelijk nog meer problemen opduiken waardoor de investering uiteindelijk niet of nauwelijks zal lonen.

Zorg er dus voor dat de processen goed omschreven zijn, dat iedereen ze kent en hierin getraind is. Als iedereen binnen het bedrijf hier correct mee kan omgaan dan is het bedrijf ook klaar voor de overgang naar automatisatie.

Denk goed na over de vorm van automatisatie

U wil starten met automatisatie binnen het magazijn, maar hebt u al nagedacht over welk soort automatisatie u wil? Dit grondig overdenken is de eerste stap naar een geslaagd project. Zo kan je op verschillende plaatsen één of andere vorm van automatisatie overwegen. De reden waarom u wil automatiseren moet ook zeer duidelijk zijn. Wilt u automatiseren omdat u meer werk wil kunnen verzetten met hetzelfde personeel? Omdat u moeilijker geschikt personeel kan vinden? Om plaats te winnen? Om bepaalde processen sneller te laten verlopen, of met meer kwaliteit? Het is zeer belangrijk om de juiste scope van uw project te omschrijven. Dit helpt alvast om de juiste keuzes en investeringen te helpen bepalen.

Er zijn ook tientallen verschillende vormen van automatisatie mogelijk deze dagen. Hieronder hebben we deze kort ingedeeld in 3 groepen:

Software automatisatie:

Een gedegen WMS zal steeds de basis vormen voor verdere automatisatie. Picking via scanning met barcodes levert alvast aanzienlijke voordelen op tegenover picking op papier. De meeste WMS systemen ondersteunen dit tegenwoordig. Fouten worden aanzienlijk verminderd en de stock accuraatheid stijgt aanzienlijk. Daarnaast kan men met een degelijk WMS ook bepaalde vormen van automatisatie helpen aansturen. De WMS communiceert met de automatisatie en stemt de processen op elkaar af, of geeft duidelijk de statussen weer binnen elke stap. Zo zorgt een goede WMS voor zowel ondersteuning van manuele, half automatische tot volledig automatische picking taken. Met een goed WMS bent u dus klaar voor de volgende stappen naar automatisatie toe.

Het dient gezegd te worden dat bepaalde vormen van automatisatie ook reeds een goede ingebouwde WMS bevatten waardoor de nieuwe oplossing vlotter aan het bestaande WMS of ERP kan gekoppeld worden.

Picking automatisatie

Binnen de picking zijn er veel vormen van automatisatie mogelijk. Dit kan gaan van meerijdende vorkliften bij de picking, introductie van barcode picking of een pick to light systeem, tot een volledig automatisch magazijn.

Een gedegen vooronderzoek is hier dus zeker nodig. Wat zijn de mogelijkheden naar automatisatie op basis van het type artikels, rotatie van de artikels, de mogelijkheden binnen het gebouw enz.? Het correct bepalen van deze zaken helpt alvast om de juiste keuze te maken.

Automatische picking systemen betekenen meestal ook automatische opslag. Ook aan de inslagzijde verandert er hierdoor dus het een en ander.

AGV’s of voertuig automatisatie

In grote bedrijven werkt men al langer met AGV (automated guided vehicles). Vandaag staan we echter op het punt waarbij de AGV’s ook echt aan het doorbreken zijn in alle sectoren. AGV’s worden kleiner en betaalbaarder waardoor ze steeds meer zullen ingezet worden.

Wat brengt de toekomst?

Het ziet er naar uit dat de supply chain steeds meer zal te maken krijgen met automatisatie. Er zijn steeds meer factoren (zoektocht naar geschikt personeel, kostenreductie, snellere leveringen, minder beschikbare oppervlakte voor warehousing…) die ervoor zorgen dat automatisatie een logische keuze wordt.

Onafhankelijk advies is hierbij onontbeerlijk. Wilt u meer weten? Neem gerust contact op met ons voor een vrijblijvend eerste gesprek!