ADVIES, ONDERSTEUNING EN ONTWIKKELING OP MAAT VAN UW BEDRIJF!

Logistiek 4.0: de toekomst van magazijnbeheer

2023-11-19
Logistiek 4.0: de toekomst van magazijnbeheer

De wereld verandert snel en de logistieke sector moet mee evolueren. Daarom is logistiek 4.0 een hot topic in de branche. Maar wat houdt het precies in en wat zijn de voordelen voor uw magazijn?

Logistiek 4.0 is een concept dat is voortgekomen uit de opmars van Industry 4.0 of Smart Industry, gebaseerd op de totale digitalisering van processen. Het is magazijnbeheer op basis van IT-connectiviteit, digitalisering van informatie en het gebruik van de juiste (cloudgebaseerde) software. Ook automatisering is een belangrijk onderdeel van logistiek 4.0. Het helpt de efficiëntie, snelheid en kwaliteit van processen te verhogen en verliezen te beperken.

Een magazijn met logistiek 4.0 heeft minstens volgende kenmerken:

  • Hyperconnectiviteit: Het magazijn is verbonden met alle andere afdelingen en systemen binnen het bedrijf. Dit zorgt voor een naadloze integratie van processen en een betere communicatie tussen afdelingen.
     
  • Intelligente logistiek: Het magazijn maakt gebruik van alle technologieën die op de markt beschikbaar zijn om de dagelijkse activiteiten van de bedrijfssector te integreren. Dit omvat het gebruik van geavanceerde software, zoals een WMS (warehouse management systeem) om de informatie te digitaliseren en te verwerken. Daarnaast is er meestal ook éen of andere vorm van automatisering of mechanisering aanwezig zoals VLM’s, ASRS systemen, AGV’s enz. om de processen optimaal te laten verlopen.
     
  • Omnichannel strategieën: Het magazijn maakt (indien toepasselijk) gebruik van omnichannel strategieën om de klantbehoeften te anticiperen en te voldoen. Dit omvat het gebruik van meerdere kanalen om de klant te bereiken, zoals online, mobiel en in de winkel.
     
  • Traceerbaarheid: Het magazijn beheert de traceerbaarheid van de goederen gedurende de gehele Supply Chain. Door gebruik van een goed WMS en bijhorende andere software kan het magazijn de goederen reeds traceerbaar maken vanaf het moment dat de goederen naar het magazijn verzonden zijn. De traceerbaarheid loopt verder in elke stap, van ontvangst tot verzending, zelfs tot aanlevering bij de klant indien gewenst.

Ook interesse in logistiek 4.0? Wil je weten hoe je jouw magazijn kunt transformeren naar een slimme en efficiënte werkplek? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend eerste gesprek.