ADVIES, ONDERSTEUNING EN ONTWIKKELING OP MAAT VAN UW BEDRIJF!

Operationele verfijning bij Decospan

Decospan ontwikkelt, produceert en vermarkt houtproducten, meer bepaald fineerproducten die worden toegepast op panelen voor interieurafwerking, keukens en vloeren. Daarnaast behoren ook enkele parketbedrijven tot de Decospangroep die houten vloeren produceren met verschillende diktes van toplagen. Decospan fungeert als producent en distribueert de producten naar distributeurs of rechtstreeks naar grote verwerkers. Het bedrijf heeft een internationale aanwezigheid en exporteert naar Noord-Amerika, Canada, China, Korea, Australië en andere delen van de wereld.

Sinds de derde generatie het bedrijf heeft overgenomen en vanwege de ambities van de familie, is Decospan enorm snel gegroeid. Ongeveer vijf jaar geleden heeft het bedrijf een state-of-the-art fabriek gebouwd in Menen. Er zijn ook enkele acquisities geweest, waardoor de groep snel is gegroeid. "Deze snelle groei met uitgebreide investeringen bracht verschillende uitdagingen met zich mee zoals de implementatie van nieuwe IT systemen en het opstarten van allerlei nieuwe geautomatiseerde machines. Om binnen operaties een continu verbeteringsproces te creëren  en om de verschillende vestigingen beter te aligneren werd er een set van operationele principes bepaald voor de decospangroep. Om deze principes concreter vorm te geven en sneller te implementeren in de verschillende afdelingen in Menen, hebben wij ASD Coddens ingehuurd.” vertelt Maarten Van Vooren, COO Decospan. ASD Coddens heeft de implementatie versneld door het faciliteren van workshops, trainingen en het zorgen voor een goede samenwerking en richting binnen het bedrijf.

“Het tempo van het project wordt bepaald door wat de organisatie aankan op het gebied van verbeteringen en vernieuwingen.” zegt Maarten. Het bedrijf heeft ervoor gekozen om consistent te blijven werken met hun eigen systeem en strategie, waarbij het tempo wordt bepaald door de capaciteit binnen Decospan. “Een van de sterke punten van ASD Coddens is hun vermogen om zich aan te passen aan het bedrijf. Veel consultants hebben vaste modellen en implementeren die zonder rekening te houden met de specifieke problemen van het bedrijf. ASD Coddens is daarentegen open en probeert goed te begrijpen waar het bedrijf zich bevindt en wat het bedrijf al heeft.” vertelt Maarten. “Daarnaast biedt ASD Coddens flexibiliteit. Bij de start van een project heeft een bedrijf vaak veel ambitie en wil het nieuwe zaken implementeren en testen. Echter, soms stuit men snel op obstakels binnen de organisatie. ASD Coddens toont zich zeer flexibel in het omgaan met deze uitdagingen.”

De introductie van operational excellence werd toegepast aan de hand van whiteboards. “Verbetering begint bij visualisatie. Grafieken en Excel-documenten kunnen visueel zijn, maar ze zijn alleen begrijpelijk voor mensen die daarmee vertrouwd zijn. Het bedrijf maakt gebruik van whiteboards op de werkvloer, wat de mogelijkheid biedt om een overlegstructuur te creëren. Op deze whiteboards wordt een structuur opgezet met vooraf vastgestelde KPI's (kritieke prestatie-indicatoren). Stap voor stap worden steeds meer teamleden bij dit proces betrokken. Voor veel medewerkers zijn whiteboards duidelijker dan grafieken en databases op een computer.” besluit Maarten Van Vooren. “Ten slotte biedt ASD Coddens waardevolle ervaring en expertise. Door hun ervaring in eerdere projecten bij andere bedrijven kunnen ze systemen toepassen die al succesvol zijn gebleken. Ze hebben kennis over hoe dit op een toegankelijke manier binnen een team geïmplementeerd kan worden.”

 

Meer weten over operational excellence? Lees er hier alles over.