ADVIES, ONDERSTEUNING EN ONTWIKKELING OP MAAT VAN UW BEDRIJF!

Testimonial Stagobel

Feilloos starten met RF-scanning dankzij een optimaal logistiek beheer

Als invoerder van elektrisch installatiemateriaal voor de Belgische markt vertegenwoordigt Stagobel Elektro in Deinze exclusief een 15-tal merken. Het bedrijf bestaat al 45 jaar en blijft verder groeien. Ze houden dan ook de vinger aan de pols om hun bedrijf up to date te houden en bepaalde bedrijfsprocessen verder te optimaliseren. Zo gaan ze binnenkort aan de slag met RF scanning voor het logistieke deel in het bedrijf. Om dit zo vlot mogelijk te lanceren, werden ze bijgestaan door ASD Coddens die hun logistieke flow analyseerde en optimaliseerde.

De producten van Stagobel Elektro situeren zich in vijf domeinen: kabeldraagsystemen, gebouw- en kantoorautomatisering, bliksem- en overspanningsbeveiliging, industriële contactsystemen en een recente productcategorie voor alles wat te maken heeft met E-mobility. Ze richten zich daarbij zowel op industrie, kantoren als op de residentiële markt. Dat betekent heel wat producten die het best zo efficiënt mogelijk gestockeerd worden in het magazijn. Om hun klanten snel te kunnen bedienen, beschikken ze in alle productdomeinen over een lokale voorraad.

De voortdurende uitdaging om hun magazijn zo efficiënt mogelijk te benutten en de introductie van het RF scanningsysteem deed hen aankloppen bij een externe partner. “We zijn geen logistieke specialisten”, zegt zaakvoerder Karel Dewulf. “Voor de lancering van het RF-scanningsysteem keken we al meteen op tegen een paar struikelblokken, zoals de adressering in ons magazijn. We beseften dat het handig zou zijn om externe competentie in huis te halen. Iemand die aan onze kant van de tafel kon aanschuiven om mee de gesprekken te voeren met ondermeer de implementeerders van het nieuw softwaresysteem”. Als bij toeval kwamen ze terecht bij ASD Coddens. Na een eerste verkennend gesprek met zaakvoerder Stijn Coddens overheerste meteen een goed gevoel.

‘Reculer pour mieux sauter’

Om succesvol met het barcoderingssysteem van start te gaan, was het nodig om enkele stappen terug te keren en te beginnen bij de basis: de organisatie van het magazijn. “We zitten met een heel uitdagend productengamma”, duidt Karel Dewulf. “Daarom kunnen we niet elk product op gelijk welke plaats onderbrengen. We hebben rekken die bijvoorbeeld enkel geschikt zijn voor lengtestukken, terwijl andere enkel bruikbaar zijn voor kleinere pakketten. Onze logistiek verantwoordelijke is heel bedreven in het stockeren van alles, maar advies van een expert is altijd welkom om nog verder te optimaliseren”.

ASD Coddens is ondermeer gespecialiseerd in magazijnindeling en -organisatie. In een eerste fase maakte hij een grondige analyse van de volledige voorraad bij Stagobel. Hij formuleerde een advies en daaruit vloeiden meteen een reeks inzichten die onmiddellijk in de praktijk konden omgezet worden. “Door een kleine move en hier en daar wat bijsturing, vergrootte de beschikbare capaciteit in ons magazijn quasi meteen”, vertelt de Stagobel zaakvoerder. “Door bijvoorbeeld alleen al de rekken dichter bij elkaar te zetten, wonnen we al een extra gang. We hebben ook heel snel beslist om te investeren in een platform om de kleinere producten op te bergen”. Na alles structureel te herschikken en een nieuwe lay-out van het magazijn uit te werken, begeleidde ASD Coddens hen ook bij de keuze van dit platform. “Hij kent de markt en weet welke spelers er zijn. Hij heeft het bestek opgemaakt en de besprekingen gevoerd om de beste oplossing op maat van ons bedrijf te kunnen aanreiken”.

Expertise van een multinational met een aanpak op KMO-maat

Nu de structuur van het magazijn volledig op punt staat, is Stagobel Elektro helemaal klaar om te starten met het RF-scanningsysteem. ASD Coddens bleef aan hun zijde om ook deze nieuwe stap in hun automatiseringsproces zo vlot mogelijk te laten verlopen. “De expertise van ASD Coddens is zo breed als je bij een multinational zou verwachten, maar toch is zijn aanpak heel no-nonsens en op KMO-maat”, vindt Karel Dewulf. “Zijn betrokkenheid hebben we bij elk aspect in dit project enorm gevoeld”.
Ook om het team voor te bereiden op deze nieuwe bedrijfsfase heeft ASD Coddens volgens de zaakvoerder een significante rol gespeeld. “Stijn heeft verschillende meetings gehad met onze magazijnmedewerkers en het logistieke team om bepaalde vragen en bedenkingen van hun kant over het RF-scanningsysteem toe te lichten. Ze zijn volledig mee in het verhaal en daar heeft Stijn van ASD Coddens zeker toe bijgedragen.”

Alle actoren staan op scherp om feilloos van start te gaan met RF-scanning en dat schrijven ze toe aan de vruchtbare samenwerking met ASD Coddens. “Stijn is erin geslaagd om van ons transformatieproces een succes te maken”, klinkt het overtuigd. “Bij een volgend project aarzelen we niet om opnieuw met ASD Coddens samen te werken”.